lauantai 30. toukokuuta 2015

Mukavuusvarustelua osa 1

Charlotta tönöttää iloisesti vielä puutarhakoristeena. Odottelen uutta tilaustyönä tehtävää rustihelaa keulaan. Kevättöitä on pitkittänyt mm. pitkittynyt virusinfektio, jonka takia olin kaksi viikkoa sairaslomalla. Ja kun en ehtinyt saada piirustuksia eteenpäin ennen tuota tapahtumaan, nyt sitten odotellaan. Odotellessa on hyvä tehdä juttuja, jotka olin ajatellut säästää myöhemmäksi. Viime kesänä lomalla kyllästyin virittelemään latureita ja sähköjohtoja perheen tarpeisiin. Heräsi ajatus maasähkön asentamisesta. Sitlootaankin on pöytä tilattu. Tyttö kun alkaa olla jo sen ikäinen, että ei toivottavasti itsekseen putoile mereen ja haaveilemme rauhallisista illallisista ulkotiloissa kauniissa saaristossamme ilta-aurinkoa ihaillen. Pöytää ei valitettavasti saatu toimitettua tälle viikonlopulle.


Marineasta hain Clix power mini maasähköjärjestelmän. Ihan peruspakettiin en tyytynyt, koska halusin molemmille akuille oman laturin ja lisäksi riittävästi pistorasioita kulutuselektroniikkaa varten. Pääpistokkeen sijoitin sitlootan hanskalokeron suojaan. Vaikka liittimessä on korkeahko ip-luokitus, oli tuo sijainti mielestäni optimaali veneessäni. Suojassa sateelta ja mekaaniselta rasitukselta sekä tuosta oli helppo jatkaa maasähkökeskukselle.


Maasähkökeskuksen ja pääakun laturin sain mukavasti piiloon pentterin alla olevaan tilaan.  Keskus oli kivan pieni. Asennuksen kannalta tila oli hankala, koska työasennot vaan olivat huonoja ahtauden takia. Johdot sain kivasti vedetty maasähköliittimeltä keskukseen ja sieltä jakotukille, jonka kiinnitin sängyn jalkopään alapuolella olevan säilytystilan kattoon. Sieltä jakotukista sähköt jaettiin kolmelle pistorasialle, joista yksi näkyy yllä olevassa kuvassa.


iPadien etc. latausta varten kiinnitin tuplapistorasian kuvan osoittamaan paikkaan. Tuossa se on kivasti piilossa, mutta kuitenkin helposti käytettävissä. Lisäksi paikka on turvallinen ladata laitteita, koska ne saa suojaan tuohon tilaan. Pistorasiat ovat kuitenkin kivasti lähellä, jos vaikka haluaa käyttää pentterissä esim. sauvasekoitinta, mikä oli förstin toive. Pentterissä tulee siis syntymään uusia herkkuja ensi kesänä. Hyvän kipparin ominaisuuksiin kuuluu, että förstin toiveet tulee ottaa huomioon ja mahdollisuuksien mukaan täyttää. Siitä on hyvät purjehduslomat tehty.


Kolmannen pistorasian sijoitin vara-akun laturin kanssa vaatekaappiin. Tuota laturia ei todennäköisesti tarvitse kytkeä kuin pari kertaa kesässä ja siten sitä voi käyttää elektroniikkahärpäkkeiden latailuun tarvittaessa. Pistorasia on lisäksi lähellä keulakajuuttaa, joten palvelee samalla sitä osaa veneestä. Eiköhän tällä setillä ole meidän perheen tarpeet tyydytetty.

Elena blogista Proviantti haastoi meidät Liebster awardiin. Yleensä kun nämä haasteet saavuttavat meidät, on ne jo kiertäneet kaikki muut. Ts. en lähde eteenpäin viemään, mutta kivoihin kysymyksiin voin toki vastata.

Mihin olet tyytyväinen nykyisessä veneessäsi, mikä on toisin seuraavassa?

Vene on ollut nautinto purjehtia. Sopivan eloisa ja haasteellinen tässä vaiheessa. Tilat ovat lisäksi juuri ja juuri riittänet usean viikon kesälomapurjehduksillekin. Alunperin mietimme ahtaampaa venettä. Onneksi kuitenkin päädyimme tähän. Seuraava vene on todennäköisesti 4 - 6 jalkaa pidempi perähytillinen C/R vene.  Lottovoittoa odotellessa.

Oletko ylittänyt  avomeritaipaleita? Haluaisitko edes?

En ole. Haluan että lapset ovat itsenäisempiä ennenkuin lähdemme avomerelle. Vaimon pitää pystyä olemaan ulkotiloissa. Sisällä tulee isossa aallokossa helposti paha olo. Lisäksi meillä on kotimaan saaristoakin vielä paljon tutkittavana eikä vielä kiire lähteä merta edemmäs kalaan.

Mikä veteen pudonneista tavaroista harmittaa eniten?

Yleensä on yhdet aurinkolasit menneet mereen per kesä. Kovin kalliita en siksi enää osta.

Kuinka kylmässä vedessä menet uimaan?

Viime vuoden kesäkuussa tuli sukelleltua veneen alla 10 asteisessa vedessä, kun lokianturin läpivienti alkoi vuotaa. Sellainen 18 astetta alkaa olla jo ihan ok.

Onko sinulla kasvimaa tai parvekekukkia, miten ne hoituvat veneretkien aikana?

Meillä on puutarha, joka pärjää miten pärjää. Mitään jatkuvaa kastelua tarvitsevaa emme ole istuttaneet ja kasvihuonekin on enemmän huvimaja ruokapöytineen.

Mikä on venekeittiösi bravuuri?

Tattirisotto ja lampaan kare on yksi helppo suosikki, mutta meillä on paljon hyviä ruokia pizzoista revittyyn possuun. Försti lukee aktiivisesti Ruoka Gloriaa, Soppa 365:sta jne. ja kokeilemme lähes viikottain uusia reseptejä.

Mikä on vinkkisi hyvään elämiseen veneessä?

Ordnung muss sein. Jokaisella tavaralla pitää olla oma paikkansa ja vain yksi paikka. Veneen koloihin ja lokeroihin hukkuu helposti tavarat ja kun niitä ei sitten tarvittaessa löydäkään, hermothan siinä menee. Epäjärjestys ei vaan toimi. Lisäksi pitää hyväksyä, että pienessä veneessä monta ihmistä ei pysty hääräämään samaan aikaan. Pitää löytää rutiinit, jotka toimivat. Lisäksi kaikenlaiset pienetkin parannukset voivat tulla matkan aikana suureen arvoonsa. Itse on joka kevät tehnyt veneestä entistä mukavamman seuraavaa kesää varten. Miehistön viihtyvyyden kannalta on tärkeää, että etapit ja päiväohjelmat suunnitellaan niin, että kaikilla on kivaa.

Mistä haaveilet tällä hetkellä?

33 jalkaisesta C/R veneestä. Olen kuitenkin varsin tyytyväinen jos saamme hyvän purjehduskesäloman perheen kanssa.

WordPress vai Blogger, miksi?

Seuraavaksi varmasti WordPress, koska Blogger suttaa kuvia. Blogger oli kuitenkin helppo aloittaa aikoinaan.

Oletko yhdistänyt blogiisi sosiaalista mediaa (Facebook, Twitter, Instagram)?

En ole. Olen pitänyt kaverit poissa blogistani ja jättänyt sen lukemisen ihmisille, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita purjehduksesta/saaristosta. Toki sukulaiset käyvät vakoilemassa tekemisiämme.

Miten muut voisivat mielestäsi parantaa blogejaan (yleisesti)?

Jokainen saa kirjoittaa blogiaan kuten haluaa ja tehdä siitä itsensä näköisen. Ihan kiva etteivät ole toistensa toisintoja.