2014

Kesän alku ei ollut paras mahdollinen. Kaikenlaista epäonnea, joista osa oli omaa mokaa ja toiset vaan huonoa tuuria. Niistä kuitenkin selviydyttiin. Kesäkuu oli kolea. Tuntui että mahtaako tästä kesää tullakaan. Yksi kauden merkittävimmistä purjehduksista sattui kuitenkin heti kauden alkuun kun pojan kanssa lähdettiin ensimmäistä kertaa kahdestaan purjehdukselle.


Kauas emme suunnanneet, vaan kiersimme vain Suomenlinnan ja yövyimme siellä. Todella kiva reissu.

Kesä ehti edetä varsin pitkälle ennen kuin sain koko poppoon kerralla paattiin. Itselläni oli suuret suunnitelmat kesälomapurjehduksen osalta. Vaimoa kuitenkin jännitti kovasti tytön takia. Keväällä tyttö nukkui huonosti ja he joutuivat turvautumaan ulkopuoliseen unikouluun. Lopulta päätettiin lähteä reissuun ilman suurempia suunnitelmia ja mennä fiiliksen mukaan.


Kuinka ollakaan säät muuttuivat upeiksi ja saimme intiaanikesän. Lapsetkin sopeutuivat veneeseen paremmin kuin olimme ikinä uskaltaneet toivoa. Päivittäiset purjehdukset muodostivat kivan päivärytmin ja joka päivä oli uusi satama koettavana. Arjen rutiinit menivätkin helposti. Keväällä ostamani kahvinkeittimen käyttö aamulla ensimmäisenä rauhoitti aamun ensihetket.


Veneeseen tekemäni pienet parannukset olivat suuressa arvossa. Tänä kesänä tavarat olivat entistä paremmin omilla paikoillaan ja monet mahdollisuudet olivat hyödynnetty. Tyttö tykkäsi kovasti nukkua päiväunet meripunkassa. Viime kesänä hän nukkui ulkona kaukalossa.

Koska kaikki sujui niin mukavasti, purjehdimme aina Maarianhaminaan asti. Tuulet olivat tänä kesänä todella suotuisia. Joskin muutaman täysin tuulettoman päivän jouduimme kokemaan. Paluumatkalla jäimme eteläiselle Saaristomerelle risteilemään ja kiertelimme muutaman päivän upeita kohteita. Matkan lopuksi saimme nauttia vielä purjehduksesta pariskuntana. Aah mitä luksusta. Säiden suhteen oli todella paljon onnea. Vain yksin tekemilläni siirtopurjehduksilla tuulet nousivat yli 10 m/s. Itse vietin kesälomalla veneellä päivän vaille kolme viikkoa. Perheelle tuli noin kaksi viikkoa.

1. Tärkeä etappi


Kihdin ylitys. Saavuimme Kökariin upealla 5 m/s etelätuulella. Meri oli todella lempeä meitä kohtaan.

2. Mahtavin paikka


Björkön sisäjärvi oli huikea kokemus. Tyttö oli tänne vielä liian pieni, mutta pojan kanssa uimme ja hypimme pitkät tovit.

3. Lapsiperheen paratiisi


Rödhamn oli kaikkea mitä olemme saaristolta toivoneet. Molemmat lapset olivat haltioissaan ja lämpimässä vedessä oli mukava uida.

4. Vinkkejä


Hangonkylän På Krokenin viereisestä myymälästä ja Maarianhaminan länsisataman eteläpuolella sijaitsevasta Fisk Kojanista on hyvä tankata jääkaappi täyteen herkullista kalaa. Mukaan ostamamme hätäruokavarasto säästyikin syksyn arkiruoaksi. Voi toki olla että niitä Jalostajan säilykelihapullia ei syödä koskaan. 


Viimeisen purjehduksen tein 4 - 5.10 Käärmesaareen. Keli oli tuolloin vielä mukavan lämmin (8-10 astetta) ja kotikulmilta oli toinenkin venekunta siellä. Ilta meni kivasti nuotiolla turistessa.  Vene nostettiin 13.10. Se oli juuri oikea aika. Nyt viikon 43 lopulla alkavat lämpötilat mennä öisin alle nollan ja muutenkin on ollut varsin märkää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.