perjantai 2. toukokuuta 2014

Lakkausta

Innokkaimmat ovat saaneet veneensä veteen. Meillä tuo försti ei ole kovin kylmänkestävää sorttia, joten käytän mielelläni aikani tässä vaiheessa veneen laitteluun. Kovin nopeasti tuokaan ei ole edennyt, koska aloitin vuodenvaihteessa kuntoremontin ja se jatkuu edelleen. 40 v neuvolatarkastuksessa tuli ilmi kohonneet kolesteroliarvot. Perhe-/remppaelämä sai tuossa välillä otteen niin, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jäi lähes kokonaan. Nyt on taas fysiikka kunnossa 9 kiloa kevyempänä ja 5-6 treeniä/viikko ohjelmalla.

Tämä lakkaus oli minulle työvaiheena tuntematon, mutta niinhän se menee, että työ tekijäänsä opettaa. Ensimmäisenä hioin vanhat lakat pois koneellisesti karkeudella 120 ja viimeistelin työn käsin paperilla 150 niin, että kaikki mahdolliset naarmut saatiin pois. Sen jälkeen alkoi monikerroslakkaus välihionnoilla. Charlottassa on teak-sisustus ja ennen ensimmäistä lakkausta pyyhin pinnat vielä asetonilla. Ensimmäinen lakkakerros ohennettuna 20 %. RTV:stä myivät mulle Teknoksen erikoislakkaa. 4 kerrosta kiiltävää ja 2 kerrosta himmeää. Kevyet välihionnat 400 paperilla. Se harmaa paperi toimi tuossa parhaiten. Kaikkiin lakkakerroksiin lisäsin aavistuksen ohenninta paremman levitettävyyden takia.

Vasta himmeän lakkakerroksen jälkeen pinta muuttui halutun kaltaiseksi. Vähän samanlaiseksi, mitä olen joidenkin Finngulfien kuvissa nähdyt. Pinta tuntuu käteen samettiselta ja näyttää hillityltä. Kuitenkin se on omalla tavallaan elävä (vrt. laminaatti). Onnistunut lakkaus onkin vähän niin kuin sen oikean kohtaaminen. Näyttää ja tuntuu hyvältä. Et pysty pitämään sormiasi erossa, vaan haluat vaan koskea ja silittää.

Säät eivät nyt valitettavasti suosi veneen ulkopuolisia maalaustöitä. Saa nähdä miten pitkälle vesillelasku menee.

11 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää lakkaus. Homma joka minunkin pitäisi joskus tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Välillä se vaikein vaihe on vaan saada homma käyntiin.

   Poista
 2. Näyttää tosi hyvältä! Meillä tuo homma jäi ensi vuoteen. Tiedänpähän sitten mistä tulen katsomaan vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Teillä taitaa tuota lakattavaa olla aika paljon enemmän, mutta onneksi käsipariakin tuplaten.

   Poista
 3. Samaa mieltä kuin Ansku :-). Hyvännäköstä pintaa. Meillä on myös veneessä kohtia jotka tarvis käsittelyä myös. Tykkään hirveesti pintakäsittelyistä, koska se on niin palkitsevaa ja juurikin hipelöitävää :-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pintafetissille tämä on tosiaankin hyvin mieluisaa puuhaa. Itselleni jopa terapeuttista verrattuna työelämän haasteisiin.

   Poista
 4. Tosiaan hienolta näyttää, mutta vielä suuremman vaikutuksen teki tuo hurja kuntoremonttisi. Hieno juttu, että olet saanut senkin hoidettua kaiken muun ohella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Aikataulullisestihan se on haastavaa sada treenit mahtumaan lapsiperheen arkeen. Läheltä löytyi onneksi iso kamppailu-urheiluseura, jossa on kivasti tuntitarjontaa arkisin klo 20-21. Ja kun töistä löytyy lisäksi kuntosali, olen saanut mukavasti ripoteltua treenit niin että arki on sujunut. Käytännössä tuosta muodostuu itseään vahvistava kierre. Energiatasot kun nousevat liikunnan myötä, niin sitä vaan saa enemmän aikaiseksi.

   Poista
 5. Moi, itsellä sama homma edessä eli puuosien hionta ja lakkaus. Olisin kysynyt että oliko Teknoksen lakkasi sävytettyä vai tuleeko tuo nätti sävy usean kerroksen ansiosta? T.Tomi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Lakka oli kirkasta ja sävy vaan muuttui lakkauksen ansiosta. Mietin tuota samaa itsekin silloin.

   Poista
 6. Kiitos nopeasta vastauksesta! Täytyy ruveta lakkaushommiin kunhan vähän kuivempi sää taas. T.Tomi

  VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.