sunnuntai 14. lokakuuta 2012

ST-fokan setup

Lämpömittari näytti aamulla kotipihalla 2,5 astetta lämmintä. Merelle luvattiin kuitenkin sopivaa tuulta ja puolipilvistä. Merelle siis. Rannassa jännitti, että miten VP 2001 mahtaa lähteä käyntiin kylmän kelin takia. Otin varmuuden vuoksi heti avuksi aerostartin ja pakkosyötön. N. 10 sekunnin käynnistyksellä lähti, varsin ongelmattomasti siis.


Skuuttikulman modaus oli onnistunut ja nyt oli jo säätövaraakin. Viime reissulla laitoin fokan skuuttiköyden väärin spinnun puomin alasvetimen pylpyrään. Nyt kiinnitin keulaan väliaikaisella kiinnityksellä pylpyrän, jonka kautta skuuttiköysi johdettiin perään päin. Nyt fokka pääsi liikkumaan hienosti kiskoa pitkin. Hiukan jouduin voiteluaineella tosin kiskoa liukastamaan.


Olin aikaisemmin ihmetellyt kaiteessa olevaa köysiohjuria. Nyt sitä kautta sai st-fokan skuuttiköyden johdettua kivasti sitlootaan. Hiukan alemmaksi tuota tosin voi siirtää. Paapurin puolella olevat pylpyrät jäävät nyt spinaakkerille. Pari lyhyttä tikkiä jouduimme tekemään kapean väylän takia. St-fokan kanssa se oli todella vaivatonta.


Purjeen muoto oli mielestäni hyvin kohdallaan.  St-fokan kisko toimi muuten hyvin, mutta myötäiseen hyvin huonosti. Virsarista ei tullut mitään. Piti laittaa normaali skuuttiköysi sitä varten. Mutta spinnuhan on pidemmillä reissuilla myötätuulia varten.


Aurinko lämmitti mukavasti. Itselläni oli päällä tekninen alusasu, villafrotee väliasu, laskettelutakki ja 7 kg ylipainoa. Kylmästä ei tietoakaan. Hoikka työkaveri joutui turvautumaan untuvaan, mutta silti oli kuulemma hiukan kylmä.  Ylipainon hyödyt tässä tapauksessa kiistattomat :) . Kryssiosuuden jälkeen kaffeteltiin ja syötiin Pågen korvapuusteja. Harmi että aikataulu oli niin tiukka, merellä olisi voinut viettä enemmänkin aikaa näin kauniilla ilmalla. N. 11 mpk tuli leppoisan reissun pituudeksi.2 kommenttia:

  1. Onnistuiko tuo ihan vaan sillä plokin siirtämisellä keulaan? Eli että purjeeseen ei koskettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purjeen skuuttilevyä käännettiin enemmän alaliikin suuntaiseksi ja siirrettiin hiukan edemmäs. Sen lisäksi ostin vähemmän tilaa vievän plokin kiskoon.

      Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.