perjantai 14. maaliskuuta 2014

Uutta purjetta tilaukseen

Tehtiin päästös olla vaihtamatta venettä vielä ensi kesäksi. Käytännössä kävi niin, että nälkä kasvoi syödessä. Ts. kun oikein asioita mietittiin, niin seuraavan veneen pitää olla sellainen, että sillä pärjää pitkän ajan. Meidän speksit kun laittaa ylös, niin valikoima käy erittäin suppeaksi ja sen suppean valikoiman hintalappu korkeaksi. Nyt ei auta kuin nöyrästi säästää tai toivoa pikavoittoa.

Ensi kesänä keulapurjevalikoima kasvaa yhdellä purjeella. Kova tuulen st-fokalla. Purje on tarkoitettu 12 - 18 m/s tuulille. Ts. ainakaan saariston suojassa ei pitäisi enää tulla tarvetta jäädä tuulta pitämään. Toki miehistöllä voi olla omat mielipiteensä tästä. Koska purje mitoitetaan st-kiskoon sopivaksi, pitäisi vene pysyä hyvin hallinnassa myös yksinpurjehduksilla. Nyt täytyy vaan toivoa reippaita kelejä.


6 kommenttia:

 1. Voi että, kuulostaa niin kovin tutulta, kun mietin meidän tilannetta. Olen jo ehtinyt ajatella sitäkin, että onko meidän speksit niin pahasti pielessä, että ei enää koskaan saada venettä. Vaihtoehtoja kun ei ole kovin paljoa, mikä meille kelpaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää ns. "rahalla saa" -vaihtoehto. Se taas ei sattuneista syistä ole kovin realistinen. Kokotoiveissa voi tietysti aina laskea tavoitteitaan.

  Mutta nauttikaa pian alkavasta kaudesta ja siitä, että pääsette vesille - vieläpä uuden moottorin kera. Sitähän se keulapurje purjeveneessä on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva" kuulla, että en ole ainoa hankala tapaus. Jotenkin ei kompromissit kiinnosta. On kuitenkin kyse niin tärkeästä asiasta itselle. Oma koko aiheuttaa lisäksi hankaluutta. Satamamukavat veneet kasvavat helposti liian isoksi yksinpurjehduksen ja kölisyvyyden kannalta.

   Mutta olen ihan iloinen että kohta on taas uusi kausi. Uudella purjeella pääsen kehittämään taitoja uudella tuulialueella.

   Poista
 2. Ymmärrän haasteet veneen vaihdossa ja tuo on varmasti järkiratkaisu. Voihan siinä odotteluaikana säästämisen ohella fiksailla nykyistä - ehkä jopa nostaa sen myyntiarvoa - ja pitää silmänsä auki, jos sattuisi jokin yllättävä onnekas mahdollisuus eteen. Veneen hankinta, jopa "oman mielen mukaan" rakennuttaminenkin on ylättävän monimutkaista. Siinä on ihan pakko priorisoida ne ominaisuudet joista ei tingitä. Ja lisäksi ne, jotka ovat tärkeitä mutta joista voidaan osittain tinkiä. Niin ja ne, jotka olisivat todella kivoja, mutta eivät lopulta välttämättömiä tai ne voidaan rakentaa veneeseen jälkikäteenkin. Siinä saa pitää useammankin kompromissihenkisen perhepalaverin...

  Veneet ovat nykyään keskimäärin todella isoja. Meiltäkin on moni kysynyt, miksi emme teettäneet samalla isompaa, kustannuksiin se ei olisi suuremmin enää siinä konkurssissa vaikuttanut. Syy oli siinä, että isompia purjehtineina tiedämme, että pienempi on vaan paljon kivempi käsitellä kaksin, emmekä pienperheenä edes tarvitse tolkuttomasti tilaa.

  Onnea uudesta purjeesta (toi Pilvin ilmaisu "moottori" on kyllä hyvä) ja kyllä se seuraava oikea venekin vielä aikanaan löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on kyllä paras mahdollinen kokemus eri ominaisuuksien optimoinnista omia tarpeita varten. Tuo 10 m on myös itselleni sellainen raja, jota en haluaisi ylittää ihan hallittavuuden takia. Mutta harmittavan moni tuon kokoinenkin on varustettu ruorilla, jota en vaan halua monesta syystä. Mutta minua ei oikeasti haittaa yhtään purjehtia tällä nykyisellä. Vene on eloisa ja nautinto purjehtia yksinkin. Tarkoituksena on nyt keväällä freesata pintoja. Jos ei nyt hinnassa näy, niin ainakin siisti vene on luultavasti huomattavasti helpompi myydä jos sellainen eteen tulee.

   Poista
 3. Miten muuten tuo tilaamasi kovan tuulen ST-fokka eroaa tavallisesta? Jämerämpi kangas ja litteämpi? Onko pinta-alassa eroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Timo. Neliöitä tässä on 25 % vähemmän. Mun varsinainen st-fokka on ahvenselällä (tehokas kokoisekseen) ja etuliikki on täyspitkä. Tässä etuliikki on vajaa, joten painopiste on alempana. Kankaan ja leikkauksen puolesta luotan North Sailsiin. Speksien mukaan tuulialue on selkeästi ylempänä tässä purjeessa. Varsinaisessa st-fokassa yläraja oli 14 m/s. Hyvä tuulialue siinä on mielestäni 8 - 12 m/s.

   Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.