sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kesän reittisuunnitelma

Itsellä on sen verran kevättä jo rinnassa lämpimien kelien takia että piti jo aloittaa matkasuunnitelman teko lomapurjehdukselle. Koska viime kesän purjehdukset menivät niin mukavasti, niin vaimokin on ollut kivasti fiiliksissä mukana. Hyvän ruoan ja viinin äärellä ollaan jo haaveiltu grillihetkistä ja auringonlaskuista upeassa saaristossamme.  Tällä hetkellä on täysin auki purjehdimmeko ensi kesän nykyisellä veneellämme vai vaihdammeko isompaan. Itselleni tuolla ei niin suurta merkitystä ole. Pääasia että saamme liikkua tuulen voimalla.


Ensi kesänä minipurjehtija täyttää 2 vuotta. Itselleni se on täysin kysymysmerkki millaisia haasteita tuo ikä tuo tullessaan. Sen verran tykkää kiipeillä ja mennä että en ihmettele vaikka hänet saisi poimia merestä useamman kerran. Toivottavasti nukkuu ensi kesänä edes puoli seitsemään asti.

Uudessakaupungissa on Crusell Music Festival 26.7. - 2.8. ja silloin olisi tavoitteena olla siellä. Pidettäisiin viikko mökkeilyä kuten viime vuonna. Pikkuserkkukin on toivonut pääsevänsä purjehtimaan ensimmäistä kertaa. Moottorilla kun on joutunut koko ikänsä kulkemaan.Menomatka  olisi hyvin sama kuin viime kesänä, mutta Korppoosta lähtisimme Kihtiä pitkin pohjoiseen. Paluumatkalla olisi taas tarkoitus koukata Ahvenanmaalle päin. Otan oikein mielelläni vastaan satamaideoita tuolta suunnalta. Tarvittaessa reitti muokkaantuu tuulien etc. mukaan mieleiseksi. Kökar - Jurmo alueella tulemme jos mahdollista viettämään enemmänkin aikaa.

HKI 
Inkoon  saaristo (yksinpurjehdus)
Rödjan/Jussarö
Hanko
Helsingholm
Korppoo/Rumar (ystävän mökki)
Nötö örarna (Restaurang Gullvivan)
(Katanpää)
UGI (mökki+Crusell-viikko)

Paluumatka

Isokari
Lappo
Sottunga
Kökar
Jurmo
Högsåra
Hanko (Mofa hakee lapset mökille)
Raaseporin saaristo (vaimon kanssa kahdestaan :D)
Inkoon saaristo (mökki)
HKI11 kommenttia:

 1. Ai että, miten piristävää ja hauskaa puuhaa etukäteisfiilistely ja reittisuunnitelmien teko onkaan! Täälläkin on jo merikarttoja hypistelty kun ei jaksaisi enää millään odottaa kauden alkamista.
  Huomasin muuten heti tuossa reittisuunnitelmassa yhden erityisen hienon ja tärkeän jutun: Pääsette ihan kahdestaan purjehtimaan! :D Kertakaikkisen hyvin olette suunnitelmat tehneet.
  Nyt vaan odotellaan vielä "hetkisen" aikaa että päästään laittamaan veneet laskukuntoon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tällaista terapiaa vielä. Toisaalta helpottaa sitten kesällä kun on suunnitelmat/vaihtoehdot katsottu valmiiksi. Meille tuo kahdestaan purjehtiminen edustaa sellaista ultimate luxusta. Vaikka lapsista nautimmekin, on joskus kiva vaan ottaa rennosti kun ei tarvitse huolehtia.

   Poista
 2. Terve, mun mielestä Ahvenanmaan pohjoispuolinen saaristo on yksi kauneimmista alueista koko Itämeren alueella. Alue on lähes erämaata ja asumattomia saaria on paljon, koska kesäasutusta on alueella verraten vähän. Mielestäni Ahvenanmaan "koillisväylä" eli reitti, joka kulkee Kustavin pohjoisosista Ahvenanmaan Jurmon ja Fiskön vesien kautta kohti Enklingeä/Kumlingea on todella kaunis ja näkemisen arvoinen. Väylä on melko kapea ja mutkitteleva, joten purjehduksen kannalta se ei ole ehkä paras mahdollinen. Itselleni on sattunut lähinnä vastaisia tuulia tai tyyntä ko. reitille, mutta sopivalla sivumyötäisellä tuulella olisi kyllä upea lipua purjeilla hiljaisen saariston halki.

  Pohjois-Jurmo ja Kumlingen Remmarhamn ovat mahdollisia satamavaihtoehtoja Lappoon lisäksi. Jurmossa poijupaikkoja on melko vähän, joten satamassa saattaa olla täyttä suht. aikaisin kesäsesongin aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Antti ja kiitos. Tuo koillisväylä on loistava idea. Pitää ehdottomasti saada se reittiin mukaan. Menomatkalla voisi olla suurempi todennäköisuus saada myötäiset tuulet.

   Poista
 3. Moi! Tsekatkaapa Turunmaan Jurmon koillispuolella oleva Trunsö myös! Satun olemaan siellä saari-isäntänä, joten en malta olla mainostamatta. Kyseessä on siis Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämä kaunis saari saunoineen, grillikatoksineen ja luontopolkuineen.. Tervetuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Oqu ja kiitos kutsusta. Tullaan katsomaan saartasi. Antin idea laittoi suunnitelman muutenkin uusiksi. Ja hyvä muistutus tuosta Roope-tarrasta. Unohtui tilata viime kesäksi. Nyt laitoin tilaukseen saman tien. Todella hienoa työtä Pidä Saaristo Siistinä ry tekee.

   Poista
  2. Voin/mme suositella Trunsötä. Kävimme ekaa kertaa pari vuotta sitten ja täytyy sanoa, että kerrassaan upea paikka avomeren reunalla. Tullaan toistekin, kun kulmille satutaan. Meille sattui vielä niin hyvä tuuri, lisäksemme laiturissa oli vain yksi vene !

   Poista
 4. Kuulostaa mahtavalta suunnitelmalta. Enklinge on idyllisempi kuin Kumlinge (=leirintäalueen huoltosatama). Trunsötä suosittelen myös, ei mitään ihmeellistä, vaan saariston kaunista rauhaa ja ihan paras sauna-mökki -rakennus. Siellä on vain paljon käärmeitä, mutta pitäkää kumpparit jalassa helteellä :)

  Olisin maininnut vielä paikan Trunsöstä itään päin, tosi lähellä (hyvä määritelmä vai mitä), väylän eteläpuolella; siellä on idyllinen saaristolaisyhteisö ja kävelypolut, mutta nyt on hirveä black-out enkä jostain syystä saa sataman nimeä mieleeni, pahus ja sorry!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu mä luulen että kun yhdistetään tähän vielä tuo Antin koillisväylä niin saadaan aika huikea saaristokierros aikaiseksi. Täytyy vältellä Kumlingea. Mahdatko tarkoittaa Borstötä? Olimme siellä viime kesänä. Aivan upea paikka. Ja sinne mennään vielä monta kertaa.

   Poista
  2. Itse en ole käynyt Enklingesssä (pitää ottaa tavoitteeksi ensi kesänä poiketa), mutta mielestäni ei tuota Kumlingen Remmarhamnia kannata varsinaisesti vältellä. Omasta viimeisestä visiitistä on tosin hieman aikaa, mutta itselläni on positiiviset kokemukset paikasta. Mielestäni maisemallisesti satama on ehkä yhdellä hienoimmista paikoista tuon alueen satamista. Tosin uudempia nettikeskusteluja lukiessa vaikuttaa, että sataman taso on viime vuosina mennyt valitettavasti alaspäin.

   Yleisesti ottaen Ahvenanmaalla on hieman pulaa hyvistä vierasvenesatamista ja
   moni paikka kaipaisi investointeja fasiliteetteihin. Lappoossa on mielestäni parhaimmat palvelut tuon alueen satamista.

   Yksi vaihtoehto on myös Bärön merivartiosaseman lähellä sijaitsevan ravintola Glada Laxenin satama. Sielläkään ei ole vielä tullut käytyä. Ensi kesänä olisi tosin tarkoitus liikkua enemmän tuolla suunnalla.

   Poista
  3. Täytyy katsoa kumpi on tuulten kannalta suojaisempi kesällä. Tarkoituksena on noilta kulmilta mennä yhdellä legillä Katanpäähän. Kunhan vaan ei iske pohjoisen puoleinen tuuli tuolle päivälle.

   Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.