sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hyvästit murukahville

Harva asia on tuottanut yhtä paljon päänvaivaa kuin hyvän kahvin valmistus veneessä. Tapoja on toki monia, mutta vene ympäristönä asettaa omat haasteensa. Lämmintä vettä on ainakin meillä käytössä hyvin rajallisesti, joten kahvin valmistukseen käytettävien välineiden toivoisi olevan hyvin helposti puhdistettavia. Esimerkiksi perkolaattorilla, mutteripannulla tai pressopannulla saa varmasti hyvää kahvia, mutta murut jäävät laitteisiin ja ne pitää pestä hyvin. Siksi päädyin lopulta suodatinpaperilliseen ratkaisuun; Hario V60 Drip Decanteriin.


 Perehtyminen kahvin valmistuksen eri tapoihin avasi lopulta ovet itselle aikaisemmin tuntemattomaan maailmaan. Siinä maailmassa kahvi jauhetaan pavuista juuri ennen valmistusta, purut mitataan gramman tarkkuudella, veden lämpötila on tarkasti toleroitu ja loppuviimeistely tehdään sulavalla ranneliikkeellä. Veneessäkin voi toki viedä hifistelyn pitkälle, mutta moni päätynee jonkinlaiseen kompromissiin.


Veden lämpötilan tulee olla 92 -  98 astetta. Veneessä tuohon päästään kun veden lämmitys lopetetaan juuri ennen veden kiehahtamista.


Suodatinpaperi tulee esikastella. Muutoin valumisnopeus ei ole oikea. Hariossa käytetään omia suodatinpapereita. Ne ovat vahvempia kuin muiden valmistajien. Muovisessa suppilossa, johon suodatinpaperi asetetaan, on pohjalla varsin suuri  reikä keskellä. Varsinkaan ruskeat suodatinpaperit eivät kuulemma kestä painetta. Harion lasipannu kuten kahvikupit on hyvä esilämmittää kuumalla vedellä, koska tässä menetelmässä meillä ei ole vastuslevyä lämmittämässä pannua. Hukkaan tuo vesi ei veneessä mene,  koska se voidaan kierrättää aina termospullon kautta aamiaisen tiskivedeksi.


Kahvipurujen mitoitus on noin 10 g/120 g vettä. 0,5 L kahviin tarvittiin siis 40 g puruja, joka oli 6,5 kahvimittaa. Pannun ympärillä oleva musta osa on silikonia, joka toimii hyvin grippinä ja lämpösuojana kädelle. Kapasiteettia pannussa riittää aina 0,7 L asti.


Tässä kohtaa tarvitaan sitä eleganttia ranneliikettä. Kahvi valutetaan keskeltä ulopäin pyörivällä liikkeellä. Ensimmäisen kaadon jälkeen odotetaan 30 sekunttia. Kokonaisuutena tiputteluun menee noin 3 minuuttia, mikä on mielestäni varsin kohtuullinen.


Tässä kohtaa tulee menetelmän helppous. Suodattimen voi puruineen heittää roskiin ja suppilon huuhdella nopeasti. 


Lopputuloksena on täydellisen pehmeä täyteläinen kahvinautinto. Maultaan huomattavasti parempi mihin Moccamaster pystyy. Ystäville tarjottuna kahvi aiheutti innostuneita huutoja; "tämähän aivan huippu hyvää". Kahvi kannattaa nauttia välittömästi tai kaataa samantien esilämmitettyyn termospulloon.

Menetelmän plussa ja miinukset:

+ lopputuloksena mahtavan makuista kahvia ihan mantereellakin nautittuna
+ helppo välineiden puhdistus
+ nätti

- pannu pitää erikseen lämmittää jotta kahvi ei jäähdy liikaa
- lasiastia vaatinee veneessä oman pehmustetun lokeronsa tms.

8 kommenttia:

  1. Oi vau! Jos tuolla ei tule hyvää, niin milä sitten? Arvostan myös suuresti tuota käytännölisyyttä.

    Itse olen löytänyt veneeseen mieluisen murukahvimerkin ja satsaan kahvin maustamiseen mm. raakakaakaolla, kookosöljyllä ja vaniljasoijamaidolla ja olen löytänyt niistä omia makunystyröilleni mieluisia makuja. Tosin olen meidän veneessä ainoa kahvinjuoja - enkä välttämättä edes joka päivä - mutta kun sitä juodaan, niin se ei saa olla mitään kissanpissa-palanutterva-ammoniakki-myrkkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihan joltain ravintoterapeutin speciaalilta tuo sun sekoituksesi. Terveysvaikutteista kahvia ilmeisesti? Kyllähän noita murukahveja paremman puuttessa juo.

      Poista
  2. No jopas on nätti ja fiksu ratkaisu! Meilläkin on "nautittu" tähän saakka monista erilaisista murukahveista niin maustettuna kuin sellaisenaan. Kiitos mielenkiintoa herättäneestä vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli hyödyllinen bloggaus. Hariolta löytyy myös muita vaihtoehtoja. Ihas posliinisia suppiloita, joilla saa tiputettua kahvin omaan mieluiseen astiaan. Vaikka sopivaan termospulloon suoraan.

      Poista
  3. Nyt on pakko sanoa, että luulin tämän olevan vitsi😊. Eikö tuo ole seitkytluvun kasvatille tapa jolla ennen juraa keitettiin kahvia? Siis ilman minkäänlaista hifistelyä joka mummonmökissä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Näin minunkin vanhempani tekivät kahvia mökillä ennen sähköjä. Mummothan olivat aitoja hifistelijöitä. Osasivat ryystää kahvin tassilta sokeripalan läpi niin että se maistui parhaalta. Ei tuota enää kahviloissa näe.

      Poista
  4. Anonyymi vielä lisää että nuo kommentissa näkyvät kysymysmerkit oli sellaisiksi muuntuneet hymiöt, eikä tarkoitus ole ilkeillä :)

    VastaaPoista
  5. Jes! Juuri pääsiäisen aikaan noukin nokipannusta kahvinporoja ja pohdin, että on tähän joku toinen keino oltava ja täältä se vastaus sitten löytyi. Lähtee heti tilaukseen. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.