tiistai 18. syyskuuta 2012

Navigointia, avomerta ja pimeää

Fiilistelin päivällä töissä,  illaksi luvattiin hyvää tuulta. Eniron karttasovelluksesta katselin reittejä ja ajattelin, että nyt olisi hyvä tuuli lähteä avomerelle. En tiedä mikä tarkalleen lasketaan avomereksi, koska Helsingin edusta on varsin avoin. Katsoin kuitenkin, että jos Itätoukki kierretään, niin sen jälkeen ei ainakaan ole yhtään saarta. Josko tuo täyttäisi avomeren määritelmän.  Tällä kertaa jätin karttaplotterin kytkemättä ja ajattelin ottaa purjehduksen perinteisen navigoinnin harjoituksena. Reitti oli sen verran selkeä ja vedet syviä.


Tuuli ei alkuunkään ollut luvatun kaltainen. Laitoin keulille G3:sen, jos tuuli kuitenkin nousisi luvatuksi (7 m/s). Näin ei kuitenkaan tapahtunut, mutta onneksi päästiin kuitenkin eteenpäin ihan ok. Paikannus ei luonnollisesti ollut ihan yhtä tarkkaa kuin plotterin kanssa. Onnistuimme löytämään 1,8 m matalan, kun vene ei noussut riittävästi tuuleen. Onneksi veneessä on kaiku ja saimme käännyttyä nopeasti toiselle halssille veden syvyyden laskiessa. Vettä jäi vielä metri kölin alle.


 4 rahtilaivaa kohtasimme illan aikana. Saimme luovittua pitkin Eestinluodon rantaa niin, että pysyimme hyvin pois niiden tieltä.


 Tehtävä suoritettu. Tuon takana ei ollut enää mitään muuta kuin aavaa merta.


Tuulen piti nousta aina 11 m/s asti, mutta niin ei kuitenkaan tapahtunut. Nostimme spinnun, jotta ehtisimme ihmisten aikaan kotiin. Sijoitin tällä kertaa spinnun laukun lähemmäs istuinkaukaloa ja noin saimme spinnun nostettua helposti genoan ollessa vielä ylhäällä. Rutiinia on nostoon tullut jo sen verran, että ylimääräiset häsläämiset köysien kanssa ovat jääneet pois. Paluumatkalla näimme muutaman veneen iltapurjehduksella. Varsin hiljaista merellä oli.


Niin se aurinko sitten laski. Reitti oli kuitenkin tuttu ja matka jatkui spinnulla. Tuuli nousi yli 5 m/s ja saatiin mukavasti vauhtia yli 6 solmua. Hiukan alkoi satamaan, mutta ei tuo juuri häirinnyt. Pimeää oli pilvien takia, mutta merellä näki vielä ihan ok. Karttaplotteri pysyi laatikossa ja kyllähän ne viitat sieltä loppujen lopuksi löytyivät.


Syksy on tullut. Kokonaismatkaa tuli n. 16 mpk.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.