keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Purjemaakari kylässä

Kävimme alkuviikosta purjemaakarin kanssa ottamassa mittoja rikistä uusia purjeita varten.  Uusi st-fokka olisi tarkoitus saada vielä testiin syksyn aikana. Sen mitoitus on todella tarkkaa puuhaa, väärän mittaisilla liikeillä se ei istu kiskoon ja on tuolloin käyttökelvoton tarkoituksessaan. Purjeeseen tulee radiaali-vaakaleikkaus ja ahvenselkä. Eli otetaan purjeesta geometrian puolesta irti paras mahdollinen suorituskyky. Ilman ahvenselkää tälläinen purje on kuulemma varsin tehoton. Tällä pitäisi päästä +12 m/s tuuliin ongelmitta. Päätarkoitus on kuitenkin helpottaa yksin- ja perhepurjehdusta +8 m/s tuulilla.

Isopurjeen mitat katsottiin myös sekä maston kallistus ja taipuma. Purjemaakari vaikutti ihan tyytyväiseltä vanttien säätöihin ja hekin kiristyksen vaikutukseen. Isopurjeeksi tulee radiaalileikattu laminaattipurje lentävällä alaliikillä (ei kulje puomiurassa). Uusiin nopeuksiin siis ensi kesänä.


 Kuva WB-Sails Ltd


2 kommenttia:

  1. Mahtaa tulla hyvät moottorit teille, onnea! Näin se vain on, että purjeisiin kyllä kannattaa purjeveneessä panostaa, koska mikään ei ole kypsempää kuin seilata vanhoilla räteillä puhumattakaan repeämisien pelkäämisestä, jos sattuu puuskainen keli. Meillä on yleensä ollut mahdollisuus ostaa vain jompi kumpi kerralla, joten tuohan on ihan luksusta, jos saa sekä keulan että ison samalla kertaa hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksia vanhoista räteistä on kyllä. Vanha G1 oli alkuperäinen, eli 30 vuotta vanha. Samoin kovan kelin fokka, joka kävin keulilla kerran tänä kesänä. Oli aivan käyttökelvoton. Ja G1 toimi kyllä ihan kevyessä kelissä, mutta tuulen noustessa se oli liian pussikas. Uudet purjeet antavat nopeuden lisäksi lisää turvallisuutta ja mukavuutta. Veto on tasaisempi, nousukulma parempi ja kallistelee vähemmän. Viimeinen on tärkeää kun perhe on kyydissä. Vaikka hyvin tuo vaimo on veneen kallisteluun jo tottunut.

      Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.