perjantai 15. maaliskuuta 2013

Uuden isopurjeen tilaus

Uusi isopurje lähti eilen tilaukseen. Valitettavasti haaveilemani radiaalileikatun laminaattipurjeen hinta nousi lopulta liian korkeaksi. Johonkin on vaan laitettava raja paljonko vanhaan varttitonnariin voi rahaa laittaa. Piti tyytyä mielestäni toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon. Radiaalileikattu tuokin on, mutta ei laminaattikankaasta. Toivotaan kuitenkin että jäykkyys riittää tuulen noustessa. 

 
Millaiset purjeet pikkulapsiperhepurjehtija tarvitsee? Nyt kahden purjehduskesän antaman kokemuksen perusteella mielestäni uudet ja laadukkaat. Vanhoilla ja venyneillä pärjää kyllä kevyissä keleissä, mutta tuulen noustessa mukavuus romahtaa. Tuuliolosuhteet voivat muuttua nopeasti ja purjeiden trimmattavuuden pitää olla hyvä, mielellään kiitettävä. Pussikkaiksi venyneitä purjeita ei välttämättä saa lainkaan trimmattua optimaaliin muotoon(1). Tällöin vene kallistelee tarpeettoman paljon ja perhepurjehtijalla ei ole laittaa läskiä laidalle suoristamaan venettä. Reivauskynnys voi laskea tarpeettoman alas ja nousukulmaa ei saa hyväksi. Hyvillä purjeilla kulku on tasaisempaa ja veneen saa pidettyä pystymmässä. Miehistollä on mukavampaa ja maisema vaihtuu. Vaikka perhepurjehduksessa ei olisikaan tarve saada viimeisiä solmun kymmenyksiä ulosmitattua, oikealla trimmillä parannetaan myös mukavuutta. WB-Sailsin tuulitunnelikokeiden perusteella pelkästään purjeita trimmaamalla pystyttiin vähentämään kallistavaa momenttia 70 % (2). Mikä olisikaan ero vanhoilla pussikkailla purjeilla ja oikein trimmatuilla uusilla.
 
Uusissa purjeissa on vaan se dilemma, että hinnakkaampi ei ole kestävämpi. Ts. kun muodonpitävyyttä nostetaan, romahtaa kestävyys ja yleensä myös käsiteltävyys. Oma jäykkä kolmos genoa on merellä mukava, mutta pakattaessa kamala. Jostain kohtaa pitää sitten iteroida se itselle optimaalisin vaihtoehto. Parin kuukauden päästä nähdään osuiko oma valinta oikeaan. Nyt sitten kun on laadukkaat purjeet ja sileä pohja alkavat selitykset huonon vauhdin sattuessa käymään vähiin.
 
(1) Esim. ison ylin latta puomin suuntaan. No can do. Saa tulla näyttämään miten tehdään vanhalla retkipurjeella.

2 kommenttia:

  1. Hyvät periaatteet. Nyt pitäisi vauhtia sitten riittää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Katsotaan tuleeko uusia ennätyksiä.

      Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.