sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Talviunille

Ihan ei sää suosinut nostopäivänä pe 18.10. Lämpöä pari astetta ja taivaalta tuli vettä ja räntää. Nosturikuskin kommentti ensimmäisenä oli, että ei olisi yhtään haitannut vaikka kaikki noston varanneet olisivat peruneet tänään. Olimme edellisenä päivänä käyneet käyttämässä koneen lämpimäksi, vaihtaneet öljyt, öljynsuodattimen ja avanneet vanttiruuvit valmiiksi. Samana iltana katselin kun jollain oli hirttäneet vanttiruuvit kiinni nostolaiturin vieressä ja nosturiauto odotti vierellä. Todellakin kannattaa katsoa jo ajoissa että aukeavat.


Aamulla ennen klo kahdeksaa suuntasimme nostopaikalle. Sormet olivat kohmeessa sateesta ja kylmästä. Mitään ei kuitenkaan tippunut mereen. Homma menee parhaiten kun antaa nosturikuskin johtaa hommaa ja kiltisti noudattaa käskyjä.


Levää oli yllättävän paljon jos ottaa huomioon, että pesin pohjan elokuun puolivälissä. Alempi vauhtiraita pitänee maalata yli myrkyllä. Nyt se oli kasvanut partaa jonkin verran. Levää oli enemmän kuin vuosi sitten. Johtuneekohan se aurinkoisemmasta paikasta vai oliko tarttunut naapuriveneestä. Se kun näytti seisseen lähes koko kesän ja keränneen partaa reilusti jo kun palasimme kesälomapurjehdukselta.


Kyljet ja pohja olivat helppo puhdistaa kiitos keväällä tehdyn vahauksen ja sileän myrkkymaalauksen. Koska säätiedotus lupasi yöpakkasia, tuli kiire saada vene pressun alle ja sisälle lämmöt päälle. En halunnut jään rikkovan paikkoja. Onneksi isäni oli apuna ja saimme jo perjantaina tehtyä tärkeimmät.


Tänä vuonnakaan emme ajaneet kivelle. Toivotaan hyvän onnen jatkuvan ensi kesänäkin.


Irrotin lämppärin huoltoa varten. Siinä menikin oma aikansa ennen kuin hoksasin miten se pitää irrottaa. Lopulta ymmärsin työntää sen taakse meisselin ja vääntää sen irti asennustelineestään. Lämmitin on toiminut ok, mutta haluaisin tehdä ennakoivan huollon. Laitetta ei todennäköisesti ole huollettu hyvin pitkään aikaan. Irrotin myös lokin. Toivottavasti se pystytään korjaamaan kuntoon.


Potkuri tarvitsisi uudet sinkit. Vielä kun tietäisi mikä potkuri on kyseessä? Volvon oma se ei ainakaan taida olla.


Viikonlopusta tuli lopulta sään puolesta oikein nätti ja oli kiva puuhata veneen kimpussa. Patjat kuivatin sisällä kunnes sunnuntaina siirsimme ne takaisin kuivatettuun veneeseen. Laitoin ilmankuivaajat ämpäreihin. Viime talvena olivat poistaneet kosteutta varsin hyvin ja pinnat olivat härmästä vapaat. Puhdistin kaikki pinnat mäntysuopaliuoksella ja tyhjensin veneen tavaroista. Aikaa riitti lisäksi siivota kolme varastoa, autotalli ja haravoida piha. Sohva ei viikonloppuna kulunut turhasta makoilusta.


Veneen mukana tullut pressu on todella tukevaa kangasta. Kestävyysongelmia ei ole ollut. Painoa sillä on sen verran, että ylös saaminen on jonkinmoinen fyysinen ponnistelu. Ehkä pitäisi kehittää tekniikkaa paremmaksi. Nyt Charlotta saa levätä pressun alla. Keväällä kohti uusia seikkailuja.

12 kommenttia:

 1. Näköjään ollaan oltu samoissa puuhissa viikonvaihteessa! Itse nostin lauantaina, mutta sää oli sen verran hyvä että katsoin parhaaksi jäädä odottamaan räntää ja jätin suuremmat puuhat ensi viikonvaihteelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla systeemillä saa kyllä kärsimyksen maksimoitua.

   Poista
  2. Kärsimys maksimoituisi jos joku korvaamaton paikka jäätyisi glykolia odotellessaan ... mutt ajos tästä selvittiin nin nyt on kai plussakelejä viikonloppuun ?

   Poista
  3. Niin joo, kyllä koneessa on uudet öljyt ja glykolit. Niin paljon kärsimystä en sentään kaipaa ;)

   Poista
  4. Näkit kannattaa varmaan myös rapsutella pois ennen kuin kuivuvat kiinni.

   Poista
 2. Nyt on siis seuraavan kauden odotus ja suunnittelu avattu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos piristävästä viestistä. Nettipurjehdusta ja D-vitamiinia purkista. Kyllä se tästä jossain vaiheessa helpottaa...

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ah, sulla on oikein countdown sivupalkissa. Loistavaa! :D

  Hyvin sanottu Pilvi: veneen nosto ei loppu vaan uuden alku. Purjehdus on kuitenkin ympärivuotinen harrastus - jollain tavalla.

  (kommentti siis uusiksi typon vuoksi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elenalta hyvä idea tuo laskuri. Onhan tuossa vielä päiviä, mutta joka päivä vähempi.

   Poista
 5. Kade kyllä tuosta säilytyksestä kotipihalla...siinä on sitten lyhyt matka potemaan eroahdistusta talven aikana.

  Olisikohan tuo taittolapapotkurisi Radice? Näyttäisi kuvan mukaan samalta kuin meidän. Jos muistan oikein, niin tuo Radicen kaksilapainen on sama potkuri kun Volvon vanha kaksilapainen, joka siis myös Radicen valmistama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella hangen keskellä kököttävä vene on lähinnä surullinen näky, mutta huoltojen aikaan tämä on varsin kätevää. Ihmettelin kun Volvo-kauppiaalta ei keväällä löytynyt oikeanlaista sinkkiä. Kiitokset tuosta tunnistuksesta. Auttaa löytämään oikeat sinkit.

   Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.