maanantai 17. kesäkuuta 2013

Kovaan tuuleen

Määritelmä kova tuuli on tietysti suhteellista. Omalla veneelläni tuossa +8 m/s kohdalla aletaan jo puhumaan urheilullisesta purjehtimisesta. Nyt lähdetiedot tuulen suhteen olivat aavistuksen ristiriitaiset. Eilen illalla annettiin uutisten lopuksi kovan tuulen varoitus, mutta fmi:n animaatiosarja näytti 9 m/s. Niin tai näin, joka tapauksessa sopivaa tuulta miesten kesken.


Heti sateen jälkeen kohti tummia pilviä.


Isossa yksi reivi ja tuuli ei ollutkaan kovin kovaa. Meno itseasiassa aika leppoisaa. 


Olisi pitänyt olla 5 minuuttia ennen liikkeellä, olisimme päässeet ennen tätä ulos. Tuuli oli sen verran lännen puolella, että jouduimme kryssimään Suomenlinnan pohjoispuolen kapeaa väylää. Tilaa ei hirveästi ollut. Onneksi ei tullut ketään vastaan.Särkän kohdalla tuuli kiihtyi reippaasti. Onneksi oli yksi reivi tuolloin.Tuo näyttäisi olevan sellainen kohta missä tuuli on aina ympäristöä korkeampi.


Suuntasimme tämän kanssa samaa matkaa kohti Melkkiä. Tuuli alkoi nousta pikku hiljaa.  Yksi vene yritti samaan suuntaan, mutta en tiedä oliko rullagenoa jumissa vai mikä oli. Genoaa ei oltu skuutattu sisään juuri lainkaan ja yrittivät kryssiä. Pian taisivat valita toisen reitin.


En osaa tarkalleen sanoa paljonko tuuli. Ihan reippaita kallistuksia otettiin jo kuitenkin. Levankia ei tarvinnut kuitenkaan siirtää vielä alaspäin. Harmaja näytti vaan 8 m/s keskituulta, mutta mielestäni tuuli nousi välillä kovemmaksi. Aallokko hidasti jonkin verran kryssiä.


Vaikka ulkona tuuli suhisi oli kajuutassa rauhallista. Vene tuntui varsin hiljaiselta ja salongin sohvilla olisi luultavasti voinut nukkua makoisasti. Veneen liikkeet olivat siinä kohtaa varsin vaimeat.

Melkin kierron jälkeen oli leppoisa myötätuuliosuus. Nautittiin hyvä patongit ja otettiin rennosti. Onnistuin purkamaan reivin myötätuuleen purjehtiessa. Matkaa tuli 15 mpk ja laiturissa oltiin jo klo 20 hyvän tuulen takia. Molemmat purjehtijat varsin tyytyväisinä. Laituriin ajo ei mennyt ihan nappiin. Jouduin laittamaan poijuhaan paaran puolelta ja köysi jäi jumiin pelastusrenkaan telineeseen. Sivutuuli painoi lisäksi venettä sivuun. Rantaan kuitenkin päästiin. Päivän mokana perälipun unohtuminen.

2 kommenttia:

  1. Tehän voitte sanoa olleenne kisaamassa, kun lippu on jäänyt pois ;) Me ollaan jouduttu keskittymään myös tuon lipun kanssa säätämiseen omassa veneessä kun se tuppaa unohtua ottaa pois, kun kello lyö ilta-yhdeksän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä selitys. Mielelläni korvaisin tuon jollakin muulla jutulla. Lepattaa ihan korvan juuressa.

      Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.