torstai 8. elokuuta 2013

Jylhä Jussarö

Upean Borstön jälkeen päätimme suunnata Hankoa kohti, koska sääennusteet näyttivät huonolta Högsåraa ajatellen. Olimme jo kokeneet monta upeaa saaristokohdetta ja päätimme jättää Högsåran ensi kesälle. Ennuste lupasi 9 m/s etelän puolelta, joten halusimme hyödyntää tuon nopeaan etenemiseen.

Matkasta Hankoon tuli testi miehistölle. Tuuli nousi kuten usein on käynyt yli ennusteen ja Hangon läntisellä vastaiseksi. Siihen asti tykitettiin täydellä isolla välillä yli runkonopeuksien. Tuuli oli kaakosta, mutta ei täyttä kryssiä kuitenkaan. Hangon läntisellä tuon kuitenkin muuttui.

Selän alussa tuulta oli noin 9 m/s. Aallokko muuttui yhä terävämmäksi ja pidemmällä halssilla oli lähes vastainen. Tuuli nousi pikku hiljaa. Jossain vaiheessa totesin, että on aika reivata. Tulliniemi näytti tuolloin 10(12) m/s. Se oli hyvä aika. Olin päässyt tavoitteeseni. Oikeilla purjeilla ja trimmeillä olin saanut huomattavasti nostettua reivikynnystä. Fokassa jouduin aallokkon takia pitämään syvyyttä jonkin verran. Tarvitsin voimaan. Aallokko vei muuten kevyttä venettämme. Minipurjehtija heräsi isopurjeen lepatukseen. Jäi kuitenkin hiljaa makamaan kaukaloonsa. Aisti että nyt vanhemmilla on muuta tekemistä. Yksi salakavala aalto heitti pärskeet veneen yli hänenkin naamalleen. Tyttö oli vain kiltisti hiljaa. Reivi rauhoitti menoa jonkin verran, mutta enemmän vasta kun tajusin kiristää kikkitaljan kunnolla. Keskituuli nousi yli 11 m/s. Aloin jo pähkäillä Hangonkylään jäämisen puolesta, mutta tuuli alkoi rauhoittua ja jatkoimme itäsatamaan. Onneksi olimme lähteneet ajoissa. Takana seurasi joukko synkkiä pilviä. Perillä olimme aika loppu sluut. Osaksi myös aikaisten herätysten takia.

Jussaröön jatkettiin heti aamusta ja olimme perillä jo 12:30. Hyvä niin, koska saari tarjosi paljon nähtävää. Yllä vanhan kaivoksen rakennelmia. Saari on avautunut yleisölle vasta 2005 ja on ehdottomasti käymisen arvoinen.

Ironbeach. Ranta vain meidän käytössä.

Jylhät kalliot ovat upeita. Horisontissa häämöttää Jussarön majakka.

Vanhojen tykkialustojen vierestä löytyi bunkkereita. Poika oli aivan innoissaan.

Hylätty merivartiotorni oli avoinna ja tarjosi upeat näköalat.

Tornin läheltä löytyi kummitustalo.

Ja illalla herkuteltiin. Huomenna pitäisi saada reipasta 11 m/s myötätuulta appivanhempien mökille asti. Vauhdin huumaa siis taas. EDIT: ei tulekaan kovaa tuulta, harmi.

 

1 kommentti:

  1. Spooky tuo kummitustalo -kuva! Tuonne vois kyllä lähteä ensi kesänä käymään, komeita kallioita :)

    -J-

    VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.