perjantai 23. toukokuuta 2014

Kosteusmittauksia

Joku blogini anonyymi lukija oli huolissaan Charlottan peräsimen kunnosta. Tämä koska peräsintä irrottaessa tein huomion sen korkeasta painosta. Itse arvelin tuolloin sen sisältävän huomattavasti terästä. Anonyymi lukija oli kuitenkin varma että peräsin on vettynyt. Pintapuolisesti en ole huomannut kosteuden aiheuttamia vaurioita, mutta päätin kuitenkin kokeilla mitata kosteutta rakennekosteusmittarilla. Noita vaan ei ole kovin luotettavina pidetty, mutta päätin kuitenkin kokeilla millaisia tuloksia antaa. Sellainen huomio tässä kohtaa vielä, että vettyneen peräsimen kunnostus on erittäin vaativa remontti, johon kannattaa varata reilusti aikaa. Työvaiheita on todella paljon ja työ kannattaa siksi aloitaa syksyllä, eikä 1 kk ennen kautta muiden huoltotöiden yhteydessä.
Kyljessä mittari antoi pienimpiä lukemia. Vesilinjan jälkeen arvot kasvoivat. Kosteutta vai jotain muuta? Arvo nousi laminaatinpaksuuden noustessa. Referenssinä käytin lokin läpiviennin ympäristöä. Tuohan oli juuri auki ja täysin terve.


Korkeimmat lukemat sain lyijykölistäni, joka siis on pari vuotta raaputettu täysin puhtaaksi ja epoksikäsitelty. Metalli häiritsee mittausta, jonka huomasi myös peräsimestä.



Peräsimen yläosassa, jossa on isot teräsvahvisteet mittari näytti suurimpia lukemia, kuten myös alempana olevien teräsvahvistusten kohdalla.



Keskiosassa ja alhaalla lukemat olivat samat kuin rungossa. No mistä sitten tiedän, missä ja minkä kokoisina teräsvahvisteet ovat. Röntgenillä tuon pystyisi tarkiten havannoimaan.



Mutta koska satun omistamaan viranomaiskäyttöön tehdyn tarkan käsimetallinpaljastimen pystyin varsin helposti paikallistamaan teräsosat. Alhaalta peräsintä löytyy kapeampia soiroja, mutta ylhäällä on huomattavan kokoinen teräsosa. Erilainen, mitä olen esim. FE83:n peräsinremonttia kertovasta kuvasarjasta bongannut.



Voidaanko tällaisa tuloksia pitää luotettavina? Ei mielestäni. Varmuus vaatisi rakenteita rikkovia menetelmiä. Mitään triggeriä mielestäni tässä vaiheessa tuollaiseen tutkimukseen ei kuitenkaan ole.

1 kommentti:

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.