maanantai 23. heinäkuuta 2012

Uusikaupunki

Pääkaupunkiseudulta katsottuna Ugi on jo varsin pitkän matkan päässä. Ugin vierasvenesatama on kuitenkin palkittu useampana vuotena ja kaupunkinakin Ugi on vierailun arvoinen. Me emme olleet liikkeellä purjeveneellä, vaan suurin osa matkasta mentiin autolla ja loput moottoripaatilla.Vanhan fiskarin malliin tehtyyn Botniaan mahtui hyvin 9 henkilöä ja tilaa olisi ollut vielä ainakin neljälle. Vauva kulki hyvin hytin suojassa ja paluumatkalla dieselin jytinä nukutti ensin lapset ja sitten äidit.Pakkahuoneen vierasvenesatamassa oli vielä keskipäivällä paikkoja jäljellä.

Kaupunginlahden varrella on useampia ravintoloita.
Vierasvenesataman veneet tuntuivat omaan silmääni varsin suurilta. 35 jalkaiset näyttivät pieniltä joukossa. Useammasta veneestä löytyi myös tutka.


Löytyi joukosta onneksi muutama pienempikin vene. Tämä porukka oli tullut Ruotsista asti. Meno on varmasti ollut urheilullista näillä tuulilla.Kauniina kesäpäivänä kaupunki kerääntyy Pakkahuoneelle kaffelle ihailemaan purjeveneitä. Fiilis on todella rento ja mukava. Ugin sanomiinkin voi päästä. Viikottain he haastattelevat jotain kauempaa tullutta.


Tori ei valitettavasti ollut auki. Tuota Corollan perää lukuunottamatta aika olisi pysähtynyt tässä kuvassa.
Keskustaa ympäröi vanhat hienot puurakennukset. Ruutukaava-alueen laaja puutaloalue on yksi parhaiten säilyneistä empire-tyylin puukaupungeista Suomessa.


Kaikissa vanhoissa puutaloissa on piilossa sisäpihat. Joka kesä järjestetään avoimien ovien päivät, kun joihinkin taloihin ja pihoihin pääsee tutustumaan. Harmi ettemme ole sattuneet paikalle noina päivinä.


Tässä on isäni vanha kotitalo.


Nälkäiselle tutustumisen arvoinen paikka on Gasthaus Pooki ja sen saaristolaispöytä. Merimerkki Pooki on Suomen vanhin merimerkki ja löytyy luoteeseseen Ugista. Itse olen melonut sinne ja en tiedä miten purjeveneellä pääsisi rantautumaan.


Ongelmana oli, että kaikki herkut eivät mahtuneet kerralla lautaselle.


 
Lapsiperheitä hemmotellaan lahden itäpäässä ja eteläpuolella olevalla leijona-leikkipuistolla. Paikallinen Lions Club on lahjoittanut sinne upeita laitteita. Helsinkiläisenä ihmetyttää, että 15 000 asukkaan kaupungissa on hienompi leikkipuisto kuin 560 000 asukkaan Helsingissä. Prioriteeteistahan se on kiinni.

2 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttanut reissu. Kesäisen kaunista, ilmeisesti lämmintäkin..
    Uusikaupunki näyttää kiehtovalta ja käymisen arvoiselta paikalta :-).

    VastaaPoista
  2. Uusikaupunki tullut meille myös tutuksi, pidin moottorivenettäni kesäisin siellä jokusen vuoden. Ja nykyisinkin käyn siellä joka vuosi koska se on juuri sopivan matkan päässä eteläänpäin saavuttaessa. Gasthaus pookin ravintola ehdottomasti paras, ranta kuppiloiden terassiateriat on vähän mitä sattuu milloinkin. Siellä on osto ja myyntiliikkeitä sekä kirpputoreja kaupungin kokoon nähden niin paljon ettei varmasti monessa isommassakaan paikkassa ole. Myös Bong museo on paikka jossa kannataa poiketa sekä automuseo. Erityisesti Bong museo on mielenkiintoinen ja jos sinne menee kannattaa pyytää opastettu kierros nimittäin siinä on naurussa pitelemistä. Pookin tunnus majakka tuli tutuksi 90- luvulla ensikerran, kun vanhan kuidutetun 9m puupaattini moottori kilahti totaallisesti, lähtiessämme jatkamaan matkaa makkaranpaiston jälkeen. Pooki on ollut pitkään kunnostuksen alla, saavat valmiiksi tänä syksynä. Teillä oli varmasti kiva loma Ugissa sekä säiden puolesta ja kuten muutoinkin. Lainaten vanhan työkaverini tokaisua "Elämä on ihmisen parasta aikaa".

    VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.