torstai 19. kesäkuuta 2014

Paketti Turust

Turkulaisse olivat niin pali kauhian kivoi, et lähettivät tällase kiva paketi juhannuslahjaks.


Kyseessä on viime kesänä kaipailemani kova tuulen  st-fokka. Purje jota ei välttämättä kovin usein tulla käyttämään, mutta joka on kiva olla olemassa. Purje on tehty tuulialueelle 12 - 18 m/s. NS teki myös isopurjeeni ja olen siihen ollut varsin tyytyväinen. Siksi uskalsin tämänkin heiltä tilata. Kovimmat tuulet missä olen tähän asti purjehtinut ovat olleet n.13 m/s (keskituuli) ja kakkosreivi ei ole vielä koskaan ollut käytössä. Uskoisin että tällä keulapurjeella ja kakkosreivillä pärjää sellaisessa kelissä mihin ylipäätään uskallan tässä vaiheessa lähteä. Purje on pakattuna siitä kivan kokoinen, että mahtuu keulakajuutan sängyn alle tilaan, joka ei ole muuten paljoa käytössä.


Laiturissa katsottuna purje tuntui istuvan varsin mallikkaasti paikoilleen.


Kulmavahvikkeista tulee selkeästi kuva, että purje on tehty kestämään tuulta.


Skuuttikulma istui nätistä. Mitat oli saatu kopioitua mallipurjeesta hyvin. Ensimmäinen purje, jossa on taskut snörpeille.


Myös normaalin skuutti istui kivasti. Tämä on turvallisuuden kannalta hyvä asia. Koskaan ei tiedä, jos ploki tms. hajoaa.

Muuten kulunut viikko on ollut tapahtumarikas. Perjantai 13. päivä ei ollut Charlottalle kovin onnekas. Olin kiristänyt lokin läpiviennin liian kireälle ja muovi väsyi ennenaikaisesti. Kierteistä alkoi tihkua vettä ja kun yritin kiristää lisää muoviosa lähti säröämään. Onni onnettomuudessa tämä sattui kotilaiturissa. Sikaflexin, muovin ja stay afloatin yhdistelmällä sain vuodon pysymään maltillisena (5 L/12 h). Kokonaan en lopulta yrittänytkään vuotoa tilkitä, koska oli selvä että vene pitää joka tapauksessa nostaa ylös. Tämä viikonloppu oli vaan aika huono, koska nosturikuskeilla oli ensimmäinen vapaa viikonloppu sitten huhtikuun. Vasta maanantaina sain veneen pukeille.Tässä vaiheessa en halunnut uusia lokin läpivientiä samanlaiseksi, vaan päädyin tekemään tulppauksen. Sorvasin alumiinista massaurilla varustetut lätkät.Osien väliin paljon Sikaflexiä. Pohjan puolelta peitin lätkän epoxy fillerillä, epoksimaalilla ja lopulta myrkkymaalilla. Reiän ympäriltä hioin gelcoatin pois, jotta epoxy filler otti varmasti kiinni. Kova luotto on itsellä, että rakenteisiin ei nyt pääse vettä. Episodin myötä sain arvokasta tietoa läpiviennin vuodon tilkitsemisen vaikeudesta ja pystyn tulevaisuudessa varautumaan paremmin tällaisten tilanteiden varalle.

6 kommenttia:

 1. No huh! Ei ole sinullakaan ihan putkeen tuo perjantai 13. päivä mennyt. Nikkarointi näyttää kyllä hyvältä. Toivottavasi patentti toimii moitteettomasti. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti pahin pe 13. tähän asti. Hyvät Jussit myös sinne.

   Poista
 2. Ai niin piti vielä onnitella uudesta purjeesta! Toivottavasti pääset testaamaan sitä pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivotaan että jossain vaiheessa tulee sopivia kelejä tuolle purjeelle.

   Poista
 3. Hyvään kotiin pääsi uusi purje. Kyllä sen taas juhannuksen puuskissa huomasi, kuinka mukavaa on seilata, kun on keliin sopivat purjeet. Meillä se tarkoitti reivi fokassa ja 1. reivi isossa, ihan myrskyfokkaa ei sentään vielä tarvittu.

  Harmittavainen juttu tuo läpiviennin murtuminen. Mutta tosiaan: onni onnettomuudessa ettei sattunut reissun päällä ja sait tilanteen hallintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen itsekin oppinut arvostamaan hyviä keliin sopivia purjeita. Lisäävät turvallisuuttakin huomattavasti kun vene on paremmin hallittavissa.

   Olihan tuo läpiviennin murtuminen jonkinlainen koettelemus, mutta nyt jo ihan tyytyväinen että se tapahtui. Enää en venettäni tuollaisen rakenteen varaan laita. Ja reissussa tuo olisi ollut huomattavasti ikävämpi homma.

   Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.