perjantai 8. kesäkuuta 2012

Fokan koeajo

Säätiedotus lupasi 6 m/s, joten laitoin uuden fokan keulalle ja suuntasin kohti Eestinluotoa. Olin kartasta mitannut, että sen kiertäminen tekisi noin 15 mpk ja hyvällä tuulella pitäisi ehtiä illan aikana hyvin purjehtimaan. Sää oli mitä mainioin. Aluksi tuuli oli kuitenkin vain n. 4 m/s ja se on fokalle liian vähän. Yllättävän hyvin vene kuitenkin liikkui tuossakin tuulessa. Yli viittä solmua mentiin koko ajan. Tuskaisen näköisesti muutamat cruisailijat menivät itään päin virsikirjalla. Vihoviimeistä touhua myötäseen meno ilman spinnua.

Paluumatkalla tuuli alkoi nousta aina noin 6 m/s asti.  Ajoin pussikkaalla isolla ja loki näytti 6 solmua ja vene nousi hyvin tuuleen. Upea keli. Lopussa oli pientä kisahenkeä, kun sinirunkoinen C/R vene lähti jahtaamaan. Mulla oli max parin kaapelin etumatka ja 2 mpk:n matkalla ei päässyt ohi, vaikka sillä oli G1 keulilla. Varsin tyytyväinen olen uuden purjeen ja sileän pohjan vaikutukseen. Tosin olisi kiva saada rinnalle joku samankokoinen vaikka Guy 27. Sellaiselle jäin vähän viime kesänä n. 4 m/s tuulella.

Tuuli yltyi juuri ennen satamaan tuloa ja vähän ennen satamaa puuska lähti kääntämään venettä tuuleen. Tuo tapahtui varsin rauhallisesti ja en usko, että naisväkikään olisi pelästynyt. Ei mitenkään äkkinäinen broutsi, mitä  jollain uusilla veneillä on ilmeisesti ominaisuutena.
Fokka on huomattavasti paremmin onnistunut kuin G1. Etuliikistä joutuu hiukan ottamaan pois, mutta muuten muoto on mielestäni kohdallaan. Trimmattavuus oli hyvä. Mutta missä virtauslangat? G1:sen kanssa on täytynyt käydä jokin geometriakämmi.

3 kommenttia:

  1. Hei,
    millainen satamapaikka - paalut/poijut vai muuta?
    Miten rantaudut yksin?
    Onko plotteria/vhf:ää miten olet ne laittanut?
    (kuvia?)
    Onko teillä veneen piirustuksia?
    (jos onko mahdollista saada kopiota? - meillä myös iis FF27, vähän erimallisia näkee, mutta rakenteet lienee samat).
    Koen itse vielä, että navigointi ja purjehdus vaativat oman osasna ja olo on vähän kuin yrittäisi jonglöörata monella pallolla :).
    Hatun nosto sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tytti

      Mulla on poijupaikka varsin suojaisessa satamassa. Teen oman blogikirjoituksen jossain vaiheessa tuosta yksin rantautumisesta. Siinä on useampikin huomioitava juttu. Mä olen harjoitellut veneenkäsittelytaitoja 7 vuotiaasta asti, joten en ole tuon suhteen ihan samalla viivalla muiden purjehdusta aloittavien kanssa.

      Mulla ei ole vhf:ää. Rannikolla kun liikutaan ja kännykkä kuuluu. Plotterina on Lowrence Elite-5. Sähkönsyöttö istuinkaukalossa niin, että saan aina siirrettyä plotterin tuulen puolelle. Ts. se on vielä irrallaan, mutta tulen tekemään kiinnityksen joko supermagneeteilla tai sellaisella takiasteipillä niin, että saan siirrettyä plotterin aina tuulen puolelle. Pieni näyttö, niin on mukava saada se lähelle.

      Piirustuksia mulla ei ole ja ei ole mistään vastaan tullut. Veneiden penttereissä on jonkin verran eroja.

      Babystepseillä kannattaa edetä. Niin se vaan on, että kokemus lisää varmuutta. Paljon on tosiaankin hommaa purjehduksessa, varsinkin jos lähtee yksin matkaan. Jokos teillä kohta on vene vesillä?

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta!
    Kiva kuulla muiden ratkaisuja.
    Meillä on joululahjaksi saamani plotteri vielä pahvilaatikossa ja kaikenlaisia kääntövarsia on mietitty. Toisaalta este ainakin kulkuaukossa on hankala, kun lapset kulkee ees taas jonkinverran.
    VHF:ää ei meilläkään ole, mutta toivoisin sitä kiinteänä Gps-kytkettynä distress-painikkeella. Sillä tarvittaessa lapsikin saa painettua hätänappulaa ja sijaintitiedot eteenpäin.
    Ensi viikolle on sovittu korjaus ja sitten mennään :).

    VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.