lauantai 11. toukokuuta 2013

Uudet fallit ja satamafiilistelyä

Aamulla varhain kurvasimme käymään uudessa satamapaikassa. Tuolla yhdistyy jännästi urbaani ympäristö ja merellisyys. Lähikauppa on kävelymatkan päässä laiturilta ja vanhat troolarit luovat kivan fiiliksen. Montaa venettä ei vielä vedessä ollut.


Poiju ainakin on riittävän kaukana. Pidempikin vene mahtuisi tuohon.  Satamapaikasta jatkoimme matkaa falliostoksille  Marnelaan, jossa saimme ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua.


Ison ja genoan fallien lisäksi uusin reiviköydet. Uudet köydet sai helposti vedettyä paikoilleen kun ne ensin neuloi karhulangalla vanhoihin kiinni ja ilmastointiteippiä päälle. Harvoin mikään menee niinkuin on suunnitellut, mutta tämä sujui ilman ongelmia.  Seldenin kehrät käyttivät omaan silmääni profiililtaan täysin myös köysille sopivilta, joten en nähnyt tarvetta lähteä niitä vaihtamaan. Eivät näyttäneet edes kovin kuluneilta.


Keltainen väri ykkösreiville ja punainen kakkoselle. Samat värit pitää ottaa myös mastoliikille, niin pysyy homma selkeänä. Pitää vaan sijoittaa masto- ja puomiliikit eri puolille venettä. Mastoliikit ison kanssa paapurin puolelle ja puomiliikit genoan nostimen kanssa styyrpurin puolelle.


Ison ja genoan fallit otin 8 mm dyneemasta ja reiveille 8 mm polyester. Se kuulemma riittää näin pieneen veneeseen. Sakkelit kiinnitin solmulla, jotta fallien kuluessa voin lyhentää niitä. Vinssivapauttajani ovat optimoitu köysipaksuuksille 4 - 8 mm, joten pidon pitäisi olla parhaasta päästä.


Maston köydet kannattaa kiinnittää suurinpiirtein näin, eikä kietoa maston ympärille. Näin ne pääsevät kastuessaan kuivumaan. Päähän kannattaa ehdottomasti laittaa myös solmu, jotta niitä ei vahingossa vedä sisään mastoon sen noston yhteydessä. Tässä puhun ihan kokemuksesta.


7 kommenttia:

 1. Hieno tuo troolarikuva! Mistä tuollaisia löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herttoniemenrannasta Helsingistä siis.

   Poista
 2. Meillä on myös edessä ison fallin vaihto, varmaankin myös tuosta 8 mm dyneemasta. Kuinka monta metriä meni ison falliin? Meidän masto on vajassa takimmaisena, niin on toistaiseksi hieman vaikeaa päästä mittailemaan nykyisen fallin pituutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 23 m ostin isoon. Joku 1,5 m tuossa taisi olla lyhennysvaraa.

   Poista
 3. Hei,

  hienoa työtä olet tehnyt! Kansi on meilläkin varsin mustaksi päässyt - pääsee myllyttämään.. Tohtiiko vaivata, voitko kertoa minkälainen pituus teillä on genuan falliin (spinnun nostimeen, ylä- ja alagaijaan)?

  VastaaPoista
 4. Hei Tytti pitkästä aikaa ja kiitos. Genoan falliksi otin 18,5 m. Spinnun falli ja ylägaija mulla saman mittaiset. Alagaija ollut joku vaan köysi.

  VastaaPoista
 5. Kiitos, hyvä juttu, menee tilaukseen. Suotuisia tuulia teille!

  VastaaPoista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.