tiistai 23. heinäkuuta 2013

Hangosta Helsingholmiin

Hangossa tuuli kovaa. Tulliniemen sääasema näytti pahimmillaan 12 m/s keskituulta ja 15 m/s puuskia pohjoisesta. Hangonkylän satamassa liput liuhuivat suorina. Vene värähteli tuulen vaikutuksesta.

Kajuutassa tunnelma oli kuitenkin idyllinen. Perhe käpertyi pariksi illaksi paikoilleen nauttimaan kauniin Hangon tarjonnasta.


Toisena iltana herkuttelimme Makaronitehtaalla. Alkuruokana tosin Carpaccio. Seuraavana aamuna oli lähdön aika. Aamuksi oli luvattu tuulen laskevan 9 m/s:iin.


Aamun tuuliennuste piti hyvin paikkansa. Lähdimme liikkeelle 08:50 yhdellä reiveillä sivuvastaiseen Hangon läntisen selän yli. Nopeus oli heti alusta 6-6,7 solmua. Keskivaiheilla purin reivin kun tuuli hiukan himmasi. Selän lopussa tuuli yltyi jälleen ja aika rajoilla mentiin tuulipinta-alan suhteen. Purjeilla jatkoin aina Kasnäsiin asti, jolloin tuuli muuttui täysin vastaiseksi ja varsin kovaksi. Tuulen olisi pitänyt laantua päivän aikana, mutta se yltyikin. 


Olin ajatellut nauttia maisemista Högsåran itäpuolen rännissä, mutta koneajo kovaan vastatuuleen ei ollut kovin nautittavaa. Norstön nurkalla nostimme vielä purjeet viimeiselle 2,5 mpk:lle. Laitoin yhden reivin. Sekin oli lopulta liikaa. Tuuli kiihtyi Hesingholmenin ja Sandön välissä lopulta niin kovaksi, että kaikilla trimmijipoillakin jatkuva kallistus oli 25 astetta. Käytännössä siirryttiin jo kovan kelin fokan alueelle n. 12 m/s. Koska matkaa oli vain vähän laskin ison ja fokalla loppumatka. Tuuliolosuhteet laituriin ajossa olivat tähänastisista haastavimmat. Päätin lopulta ajaa ensin keulan laiturin kulmaan ja siitä peruutimme pitkän köyden varassa poijulle. Kukaan laiturin veneiden miehistä ei tullut auttamaan. Itse kyllä riensin juosten auttamaan kun 36 jalkainen vene oli pulassa sivutuulikiinnityksen ja lapsimiehistön kanssa. Perillä olimme noin 14:20, matkaa noin 28 mpk.


Onnistuimme saamaan viimeisen vapaan saunavuoron. Maisemat olivat aivan upeat ja paikka oli hyvin lapsiystävällinen hiekkalaatikkoineen ja kaneineen.


Grillistä karitsan paahtopaistia ja fiilistelyä idyllisessä satamassa. Huomenna kohti Korppoota. 
8 kommenttia:

 1. Harmittava ilmiö, itsekkyys. Onkohan menty takapakkia, vielä joku aika sitten hyvään merimiestapaan kuului auttaa kanssaveneilijää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme ole tällaiseen ennen törmänneet. Onneksi myöhemmin saimme naapuriksi vähän matalamman profiilin konkarin, jonka kanssa oli kiva vaihtaa kokemuksia.

   Poista
 2. Kovan kelin jälkeen purjehtijaa onneksi odotaa satamassa ihana saaristolaisidylli. Ja kyllä tuossa kajuutassakin kelpaa lepäillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi niin. Kiitos kajuuttakehuista. :)

   Poista
 3. Kovalla kelillä kyllä pärjää merellä, mutta haastavinta ovat rantautumiset. Siinä voi sattua ja tapahtua. Aika kummallista tuo, että ei autettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tuo vähän kummallista. Meidän vene on hyvä kevyillä- ja keskituulilla. +10 m/s tuulet ja varsinkin terävä aallokko teettävät kyllä työtä. Kun ei ole paljoa massaa.

   Poista
 4. Sama täällä: olen tyrmistynyt tuosta, ettei tulla auttamaan :/ Teillä on tosiaan kajuutassa kivat tunnelmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olihan tuo vähän kummallista. Vaimo oli aika tyrmistynyt.

   Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.