torstai 3. heinäkuuta 2014

Aurinkopaneelin asennus ja muuta pientä

Olen ollut maanantaista kesäleskenä ja nyt on ollut aikaa häärätä veneellä. Työlistalla ollut pitkään aurinkopaneelin hankita. Nykyisessä satamapaikassa tulee niin vähän koneajoa, että akku ei ehdi latautumaan kunnolla. Lisäksi tämän kesän lomamatkalla olisi kiva pitää jääkaappia enemmän päällä mitä viime kesänä. Meillä on varsin pieni jääkaappi ja uskoakseni sähkötarve varsin maltillinen. Siksi en nyt tässä vaiheessa lähtenyt optimoimaan tuottoa vaan hankin 30 W taipuisan paneelin tallinluukun päälle.


Tein asennuksen ilman ruuveja 3M VHB teipin avulla. Myös johto on kiinnitetty sillä. Pitää vielä kietaista valkoinen kangasteippi johdon päälle, jotta hiukan paremmin sulautuu kanteen. EDIT: Johto kannattaa suojata niin, että fallit eivät pääse hiertämään johdon vaippaa rikki.


Veneessäni on sisäkatto tehty lujitemuovimoduulilla, mikä on mahdollisten johtovetojen kannalta hankala. Päädyin sitten tuomaan johdon ulkokautta mahdollisimman pitkälle. Läpivientiä varten ostin kunnollisen läpivientisuojan. Lataussäädin heräsi ilta-auringossakin näyttämään latausta. Pitänee uusia vielä akku, johon paneelin kytkin. Se ei anna käynnistyksessä samanlaista potkua kuin 3 kesää sitten kakkosakuksi hankkimani Vetus.

Spinnun plokini kiinnityksineen eivät ole olleet kovin luottamusta herättävät. Ne ovat olleet kooltaan pienet, kulahtaneen näköiset ja kiinni takakaiteessa. Kokekeemmat purjehtijat tyrmäsivät tuon kiinnityksen ja siksi päätinkin tehdä uudenlaisen. Mikäli plokin kiinnitys olisi pettänyt, olisi spinnun puomi voinut lyödä etustaagiin ja poikkaista sen. Se taas tarkoittaa maston kaatumista. Ei kovin mieluisa skenaario.


Porasin ensin ylisuuret reiät, jotka täytin epoksilla. Kuivuttuaan seuraavana päivänä noihin porattiin oikean kokoiset reiät kiinnitysruuveille.


Alapuolelle tein vielä vahvistukseksi 100 x 100 mm aluslevyn. Varsin epätodennäköistä, että kiinnitys korkkaisi läpi.


Vetolujuutta helalle luvataan yli 2 tonnia, joten pitäisi kestää. Plokiksi tuli Harkenin 57 mm hiilikuitulujitettu malli. Yhdistelmä saa vanhan systeemin näyttämään varsin heiveröiseltä. Plokin paikka voi jotakuta ihmetyttää. Veneeni geometria on sellainen, että spinnun skuutit laitetaan kaiteiden sisäpuolelle. Edit: Näitä hiilikuituplokeja on ilmeisesti hajonnut vastaavassa käytössä ja vaihtuvat samantien metallirunkoisiin Lewmar Synchro D60:siin. Edit2: Vaihtuvat sittenkin D72 malliin, koska D60 ei ollut suoraan varastossa. Työkuorma tuolloin 1100 kg ja murtolujuus 2200 kg.


Työlistalle joutui myös murtuneen rullan takia st-fokan kiskon kelkka.Sorvasin uudet rullat. Tein niistä hiukan suuremmat, jolloin välys pieneni. Hienosti rullasi tyhjänä ainakin. Itse kiskoakin voisi hiukan hioa. Siihen on ajan saatossa tullut pieniä kolhuja.

Viikonloppuna luvattu hienoa keliä ja pääsemme vihdoinkin koko porukalla yön yli purjehdukselle. Merta ja grillailua ilta-auringossa odotettavissa. Olen tuosta varsin innoissani.

2 kommenttia:

  1. Terve Marko! Hyvännäköinen paneeli, ja sijoituspaikkakin vaikuttaa onnistuneelta? Mistä hommasit paneelin ja satutko muistamaan mittoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Riku. Marineasta tuo ostin. 54 x 48 cm. Todennäköisesti ihan ok asennus peruskäyttöön, mutta matkoilla voisi olla toinen liikutettava rinnalla esim. reelingissä. Katsotaan tämän kesän kokemuksen perusteella. Nyt halusin että tuosta olisi haittaa mahdollisimman vähän ja tuossa kohtaa siitä ei ole mitään haittaa.

      Poista

Tykkään kommenteista. Pistä sellainen tulemaan.